La cuina crudivegana al restaurant Bionèctar de Girona

Després de la bombolla que el menjar bo, bé i equilibrat ha experimentat en els darrers anys, és  fàcil trobar mil i una opcions vàlides en molts i variats restaurants i bars, que satisfacin aquelles necessitats específiques o preferències que molts tenim quan ens palplantem a taula. De vegades però, és un plaer canviar radicalment de registre, i endinsar-se en un temple de l’exclusivitat, d’aquells que practica una cuina específica, que posa el focus en el què i el com per deixar-te amb un pam de nas. I que ha convertit en art visual i plaer gustatiu l’alimentació vegana i orgànica.  Aquest és el cas del restaurant Bionèctar, de Girona, al cèntric carrer Eiximenis.

La decoració senzilla però acurada, amb la fusta en primer i segon pla, ja t’alimenta de tranquil·litat i serenor just entrar-hi. Perquè de fet, en aquest espai creuen que el moment de menjar és probablement un desestressant natural que hauríem d’aprofitar, cada dia, per pensar en nosaltres mateixos, fer volar la nostra imaginació, connectar amb els nostres pensaments i idees, o perquè no, simplement quedar-nos en blanc. Jo ho vaig fer fa pocs dies, i vaig combinar el plaer d’uns plats fets amb molta delicadesa, suaus i senzills, amb la lectura de les cartes de Bettine Von Arnim a Goethe. El resultat? Només em va fer falta una horeta per sortir surant. Sempre és important donar-nos allò que necessitem. De vegades, però, esdevé un imperatiu. Vaig sortir relaxada, contenta i amb un somriure d’orella a orella. Ara us explico perquè.

“Si vols vida, menja aliments amb vida”, diuen. Per això, aquest és un restaurant crudivegà. Val, ho reconec: per a mi això és l’excepció. Sí, ja n’hi ha de persones (poques, tot sigui dit) que cada dia mengen així. Jo podria fer un parell o tres d’àpats com aquest a la setmana, però no exclouria la cuina convencional. L’especificitat de Bionèctar però és que els aliments poden passar per processos manuals abans d’arribar a taula, però en cap cas per coccions que en fan malbé els nutrients naturals. Fet i fet, però, això no ho visualitzarem, perquè la veritat és que aquestes tècniques de preparat crudivegà et porten a taula plats que fan goig, preparacions delicioses i que no, no han patit l’estrès de les altes temperatures.

I quins plats tipus ens poden servir? Mireu aquesta crema de carbassa.

CremaCarbassa

La maceració d’un dia en oli i sal i el toc de gingebre i brots verds la fan senzillament captivadora. Us ben asseguro que (i em sap molt de greu dir-ho) li dóna bastantes voltes a la que jo preparo (i és la meva sopa estrella!).

O si no, fixeu-vos en aquesta hamburguesa vegetal, de llavors de carbassa, fajol germinat, hortalisses i espècies.

Hamburguesa

Amb una falsa salsa de tomàquet feta a base de remolatxa que res té a envejar, sinó al contrari, a aquell ketchup industrial amb el que es malacostuma la mainada . Servida amb una amanida cruixent, espectacular, i molt ben combinada amb magrana. Val a dir que tot plegat és molt saciant i deixa enrere la teoria que aquest tipus de menjar  no atipa. De fet, verdures i hortalisses, ben combinades amb cereals, et poden deixar fora de joc unes quantes horetes. El millor, però, és tenir la sensació que has fet bondat, t’has cuidat i t’has regalat allò que necessitaves…

Sí, adoro les pizzes, els risottos, paelles, pastes variades, els minestrones, les xocolates i els brioixos. També la fruita i la verdura. En l’extrem, però, hi ha aquesta cuina, crudivegana, que mereix una atenció especial i una oportunitat, almenys una única vegada, si és que ha de ser única, a la vida. Us procurarà un moment molt zen. Paraula! I es posa realment molt bé, encara que sigui molt de tant en tant. Ara, més encara, que penseu que hem de fer camí cap a l’època més carpantívola de l’any!

Salut i bona setmana!

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s