Quan surt el sol a les Illes Eòlies- Alba sulle Isole Eolie

Una de les experiències més captivadores que encara no he compartit en aquest bloc és l’espectacular albada sobre les Illes Eòlies. Cada una d’aquestes petites illes situades al nord-est de Sicília acull un o diversos volcans, actius o extingits. Filicudi no n’és cap excepció, i encara no n’havíem explorat la seva part volcànica. Així que aquest estiu ens vam decidir a resoldre aquesta assignatura pendent: el nostre despertador marcava les cinc de la matinada quan un dia de mitjan agost (ja una miqueta llunyà) vam fer la pujada a Fossa Felci. Una caminada i ascens de dificultat mitjana (sempre i quan no la feu en les hores centrals del dia, ja que les calors sicilianes poden passar-vos factura i complicar-vos l’ascens) que heu d’assaborir amb tots els sentits ben desperts: el que veureu, sentireu i olorareu és únic.

El nostre punt de sortida és a un quilòmetre del poble de Valdichiesa, que travessem quan encara és fosc. Fa uns tres quarts d’hora que caminem sobre una mulattiera empedrada que de tant en tant reclama un esforç més accentuat. Estem en un entorn autèntic, poc freqüentat, i trobem a faltar algunes indicacions més. Però no ens perdem. Potser és la intuïció. Potser és que en el fons la natura és lògica i en aquest cas tan serena que té brúixola incorporada.  La temperatura (no fa fresca, però s’agraeix la màniga llarga, sobretot pel vent) ens permet anar entrant en calor, i l’aigua i el raïm que portem amb nosaltres ens hidraten i omplen d’energia en aquesta hora tan matinera.

Completada la primera hora de passejada,  és quan comença l’autèntic espectacle dels elements. El sol, el mar, la terra, el cel. Les  fotografies que us ensenyo només aconsegueixen recuperar una imatge pàl·lida i incompleta de la bellesa del moment, les paraules que llegiu aquí ni tan sols poden aproximar-vos-hi. Només donen forma escrita a un record. Digue’m-ho així!

el sol despunta

el sol despunta2

La meteorologia d’aquests dies ens regala una vista colpidora de sis de les illes Eòlies. Stromboli i Panarea són les més llunyanes, i no se solen veure d’una manera tan nítida sobre Filicudi. Excepte que el déu Eolo decideixi acarnissar-se sobre l’arxipèlag. Així és. El vent bufa de valent, i les veiem totes sis.Cinc d’elles aliniades al nostre davant, d’esquerra a dreta: Stromboli, Panarea, Salina, Lipari, Vulcano. Alicudi ens queda al darrere. El vermell i el taronja incandescent van cremant, mica a mica, i es fonen amb aquest cel que es va aclarint. El mar canvia de tonalitat cada cinc minuts, fins acabar brillant amb la força del seu blau elèctric característic. Un mar de cristall al davant, al darrere, a l’esquerra, a la dreta.

el sol surt

Sortidasol

CapoGraziano

S’ha fet de dia mentre pujàvem, i no hem hagut de parar per contemplar el paisatge des de cap mirador, perquè allà on som hi tenim un punt panoràmic que es mou seguint les nostres passes.  Estem a poc més d’un quart d’hora d’arribar a la Fossa Felci, i el sol ja és  amunt amunt. Ben a punt per fuetejar-nos i recordar-nos que tot esforç té una recompensa… encara que en el nostre cas, potser és ben bé al revés, la tirada final potser haurà de servir per pagar aquesta postal privilegiada que hem tingut al davant.

FossaFelci

PD. Són dos quarts de deu del matí i ja som al port. Hem arribat a Fossa Felci (per a la vostra informació, poc més de 770 metres), hem baixat, ens hem refrescat i hem esmorzat. A punt per a un dels capricis gastronòmics del dia! Granissat de pistatxo (granita) a la terrassa de Da Nino sul mare, veient arribar els aliscafos amb els diaris del dia, el peix fresc i els turistes que salten d’una illa a l’altra per passar una nova jornada de sol, sal i calor. El granissat, acompanyat d’una bona cassatina. Naturalment!

Granissat

3 thoughts on “Quan surt el sol a les Illes Eòlies- Alba sulle Isole Eolie

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s