Arriba la 34a edició de la festa de la ratafia de Santa Coloma de Farners

FESTA DE LA RATAFIA

Cap de les fires de temàtica gastronòmica que se celebra arreu del territori català m’interpel·la i m’atreu més que la Festa de la Ratafia de Santa Coloma de Farners. Serà que em segueix sorprenent l’energia, l’empenta, la peculiaritat d’unes jornades dedicades, de ple, a reivindicar la tradició, el saber fer i les mil i una aplicacions que té aquesta beguda espirituosa casolana, catalana, especial, única i de personalitat rotunda.

No, jo no m’hi he atrevit (encara!) a fer la meva pròpia ratafia. Val a dir que fa pocs anys que me’n puc considerar consumidora ocasional.  La meva coneixença de la ratafia va ser paral·lela a la de la terra que acollirà, del 5 al 9 de novembre, la 34a edició d’una festa que vol anar molt més enllà de ser un simple aparador de venda i intercanvis ratafiaires. La gastrocultura, que contribueix sens dubte a definir  el nostre tarannà, la nostra tradició (que transcorre per taules i taulells, però també pels boscos, pels paisatges de casa nostra), té molt a veure amb el que podreu veure a Santa Coloma de Farners el proper cap de setmana. Ratafia és degustació, sí. Però també és territori, turisme i elaboració artesanal.

Només cal que doneu un tomb per la web de la Confraria de la Ratafia (entitat que ha engendrat, ha estimat i ha fet créixer aquesta festa) i us n’adonareu de fins a quin punt és necessari, imprescindible, que com a país fem una aposta decidida per saber mantenir i fer perdurar allò que la tradició ens ha servit en safata.

Aquest dissabte 31 d’octubre la Casa de la Paraula de Santa Coloma ha acollit la presentació de les novetats i una degustació dels productes 1842. Aquí podeu consultar el programa de la festa, de la qual en serà confrare el somelier del Celler de Can Roca, Josep Roca.

Comparteixo amb vosaltres un fragment del manifest que Roca va llegir amb motiu de la presentació de la Festa de la Ratafia, que es va fer dilluns passat a Girona, i que trobo prou eloqüent de l’aposta que els grans referents de la nostra gastronomia fan per posar en valor aquest producte:

“Fer ratafia és prendre consciència ecològica, costumista: dret i oportunitat. Oportunitat de sentir-nos propers a una terra que va fent el camí més enllà de les destrosses que nosaltres fem, i que et sap donar lliçons a cada tall, tija, brot, cada flor, arrel, cada un dels perfums remeiers que d’alguna manera van despertant del silenci mineral de l’hivern i després comencen a bategar. D’alguna manera la ratafia simbolitza aquesta verema. Una verema de tiges, de brots, i de com tot això després es marceix, brolla, però també es panseix, madura, s’estova i s’esmicola o en tot cas només es macera. Es deixa passar un temps i es deixa fer una infusió. Una infusió que no deixa de ser un esperit natural, de natura, que també permet un mestissatge”

El podreu llegir íntegrament en aquest enllaç.

La Festa de la Ratafia compta amb diferents espais: la fira d’artesans i la vela de la plaça Farners, l’espai Ratafiàrium, a la plaça del Firal… Degustar ratafies de diferents cases, però també les que han elaborat participants al concurs, o comprar productes maridats, com ara coques, bunyols, magdalenes o infusions (compte els llaminers, no hi podeu faltar!) són dos dels principals atractius d’aquesta cita.

Acabaré aquesta entrada amb dos dels meus imprescindibles ratafiaires, que no falten mai a les nostres sobretaules: la coca de ratafia (les de Can Trias i la Gasela, espectaculars) i la infusió (aquesta, la novetat d’enguany, de TGust, 1842,), aromàtica i càlida, com no pot ser d’una altra manera, i ideal per a la tardor i l’hivern.

Salut, i bon cap de setmana!

La coca està coberta de sucre i ametlla

IMG_20151030_160612

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s