El Collsacabra i l’arròs sublim de tardor de Ca l’Ignasi

Aquesta entrada és la crònica d’un arròs sublim.

Fixeu-vos-hi: admireu-lo. Després us en faig una breu pinzellada explicativa:

Arròs sublim

El pare de la criatura és l’Ignasi Camps, xef del restaurant ca l’Ignasi, de Cantonigròs (Osona). Aquest és un dels seus plats estrella, ens diuen. Un arrosset que és glòria, al paladar, i que se’ns presenta al davant com una explosió de tardor, de sabors de la terra i de saber fer de la bona cuina, lenta i parsimoniosa. Bolets (ceps) i carxofes. Arròs bomba de Pals cruixent, amb aquella cocció al punt que tant ens agrada.  Ingredients que s’estimen i es complementen, ben avinguts, ben acompassats. Sorpresa? Bé, un arròs de ceps i carxofes sempre promet. Però el veredicte és que no té comparació amb cap altre dels que hem tastat. De fet, podem dir que ha inaugurat una nova categoria en la nostra llista d’arrossos imprescindibles (dir que ens hi casaríem potser sona una mica fort. Li serem lleials! -i procurarem veure’l sovint. Com tots aquells qui, segons ens comenten, pugen expressament a Cantonigròs per tastar-lo una vegada més).

L’arròs sublim és el colofó d’un menú ben estructurat, que permet descobrir les especialitats de la casa, d’una cuina de terra endins que no defuig les combinacions d’autor i els tocs creatius. Com a mostra, hi teniu aquesta delícia de pop a la brasa o aquesta amanida amb ceps confitats, cansalada, figues i pistatxo, ideal per a celebrar la tardor. Per començar a obrir boca, la llonganissa, el pa amb tomata amb anxova i els farcellets de formatge de cabra i poma.

pop

amanida2

Farcellets

taula

Acompanyem aquest viatge sensorial per la tardor d’un vi ecològic, AA Merla. Un vi fresc, degut a la seva lleugera acidesa: agradable i consistent a l’hora, s’avé perfectament amb cada un dels platets que ens van portant.

Merla

La carbassa del centre de la taula i la llar de foc de la sala, juntament amb uns grans finestrals que integren el paisatge (en el nostre cas, amb un bon sol entrant a raig) completen el que és un espai modern i acollidor.

Ca l'Ignasi

Acabem amb la degustació de formatges. Destacaré el blau de Tona, que ja vàrem tastar fa un temps a Can Jubany, i que demostra novament que a casa nostra hi produïm grans formatges. En el capítol dolç, una fina i lleugera crema catalana gratinada amb formatge i maduixetes. Una cocció que la fa consistent, just abans del cafè i d’aquesta delícia de carquinyolis (fets a casa) amb els que posem punt i final a l’àpat!

formatge

Crema catalana

carquinyolis

El Collsacabra i la Vall de Sau ens permeten fer una escapada d’un dia plena d’emocions sensorials. El gust, però també la vista i l’olfacte es rendeixen a una tardor que envaeix cada un dels seus racons i tenyeix el paisatge de tonalitats groguenques, ataronjades, ocres en definitiva. Arribar a Cantonigròs, fer camí cap a Tavertet, admirar les cingleres, passejar amb aquella dèbil llum de tarda del mes d’octubre, sentir, olorar la terra humida i esquerpa, veure com el sol s’amaga ràpidament i la boira torna a treure el cap és una bona manera d’esgotar les hores del cap de setmana. El nostre país té paisatges magnífics que no ens acabarem mai:

vista Tavertet

paisatge

Tavertet

Tot va caient, tot es va escurçant. Ens endinsem inexorablement cap al fred, cap a l’hivern. Però mentrestant, aprofitem aquests rajos de sol, aquests dies de bonança, per gaudir d’aquesta explosió de colors nostàlgics. Coses de l’estació melancòlica per excel·lència: la tardor.

Bona setmana!

 

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s