Menjar polenta als Alps italians

El títol de l’entrada d’avui no és casual, ni tampoc pretén tenir un valor estilístic que vagi més enllà del purament informatiu. Perquè menjar polenta als Alps, almenys una vegada a la vida, és un dels must do indispensables, fonamentals, per a tots els italianòfils que, com a nosaltres, els agrada commoure’s amb un bon paisatge al davant i un plat autèntic a taula.

Potser perquè tinc moltíssimes ganes que arribi la Setmana Santa i, si tot va bé, tornaré a veure aquests paisatges que us mostraré tot seguit, el cert és que no he volgut esperar a compartir aquesta experiència, ara que comença l’època de l’any en què molts de vosaltres comenceu a buscar i planificar viatges. Itàlia ens inspira, de nord a sud, i per bé que darrerament ens hem obstinat  amb el sud (de manera premeditada i totalment complaguda, val a dir) el nord reserva autèntic tresors que també enyorem quan fa temps que els tenim lluny.

Començaré pel punt de partida de la ruta. Pels qui no ho sabíeu, la meva ciutat preferida a Itàlia és Torí. L’antiga capital d’Itàlia no és imperial, com Roma, ni tampoc una postal de bellesa infinita, com Florència o Venècia. No té la mediterraneïtat captivadora de Nàpols o de Palermo. És lluny del mar i a l’hivern hi fa un fred que es compta en graus sota zero. Però és senyorial, majestuosa, sorprenentment centreeuropea, elegant, cosmopolita. L’aroma de bon cafè Lavazza impregna la seva boira matinal, us en prendreu una tassa tot veient el perfil imponent dels Alps embolcallant la ciutat, mentre cauran uns flocs de neu i el tramvia faci la seva enèsima parada. Potser això us robarà el cor, com a mi (o potser no). Si sou amants de l’art i la història, podreu visitar el Museu Egipci (sensacional, un dels millors del món), el fantàstic Museu del Cinema situat a la Mole Antonelliana, la basílica de Superga i, perquè no, conèixer la fascinant història de la Sabana Santa.

Mole Antolleniana

Museu del Cinema

Museu Egipci

Per la llum i també per la grisor dels dies freds, la proximitat dels Alps és perceptible, i una oportunitat única per explorar paisatges de gran bellesa. Un d’ells és el Monte Rosa, un espectacular massís muntanyós que dóna color i llueix amb força en l’horitzó: ja sigui hivern o estiu, el paisatge és dels que fa emmudir.

Podeu agafar el cotxe i dirigir-vos a Macugnaga. En aquest poble de cases i estructures de fusta típicament alpines hi podreu prendre el funivia fins a Belvedere. Un recorregut d’entre mitja hora i tres quarts amb telecadira (atenció als qui pateixen vertigen!) us deixarà als peus d’una meravella natural: quan baixeu, sereu ben a prop (a quatre passes!) de les glaceres, que ni tan sols desapareixen a ple agost. Tindreu, a més, un agradable refugi on refer-vos del fred i la calor que us pugui entrar caminant. I estareu encertant de ple si el plat escollit és la polenta.

belvedere

belvedere2

polenta

Segur que molts ja sabeu de què es tracta, però per als no iniciats, dir-vos que es farina de blat de moro cuita en una cassola: una preparació típica del nord d’Itàlia que té un gran cerimonial, ja que ells tradicionalment la preparen en un recipient especial, el paiolo. Simple i deliciosa, és la base perfecta que busca la companyia de la millor de les salses, ja sigui de bolets, de carns, de formatges, etc. Aquesta que veureu a la imatge és amb formatges fosos. La vàrem degustar a la terrassa del refugi. Érem a ple mes d’agost i malgrat que ja han passat uns anys, puc recordar perfectament el que aleshores vaig pensar:  no sabia si era la millor polenta, ja que no n’havia tastat cap d’altra abans. Sí intuïa, però, que no hi podia haver llocs més autèntics per assaborir un plat tan tradicional i valorat pels italians del nord. Si estimen aquest plat tot recordant el paisatge que l’acompanya, com les muntanyes del Monte Rosa, aleshores entenc perquè el troben tan a faltar quan marxen lluny de la seva terra.

Salut, i polenta!

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s