Lluís Llongueras, en el seu llibre Tot Dalí (un homenatge més al geni empordanès) reconeixia que una de les poques vegades que havia vist somriure l’artista va ser davant la mar de Portlligat, un dia que les condicions meteorològiques eren benignes i que ell, armat amb neoprè i peus d’ànec, li va regalar al pintor les garoines que acabava de trobar.  Tenia tal entusiasme per les garoines, garotes, uriços o eriçons, com vulgueu dir-li, que els qui el coneixien sabien que portant-n’hi el farien content. Llavors podríem dir que es tractava encara d’un simple, deliciós i poc reconegut obsequi de mar.

Avui, molts anys després, les garoines ocupen una part clau del calendari gastronòmic d’hivern a la nostra costa. Entre els mesos de gener i març el mar acostuma a estar tranquil i ens regala aquest tresor, un dels més delicats, i que estimes o rebutges, una de dues. Protagonista de jornades, d’àpats i menús especials (com per exemple la Garoinada, a Palafrugell), aquesta menja és estacional i exclusiva, sí, però té ecos primaris i primitius: generalment es consumeix en cru, esberlada en dues meitats. Tal com segurament ho feien aquells primers pescadors que hi van descobrir aquest gust de mar sense matisos, aquest sabor d’ones i sal.

Encara queden algunes setmanes per poder assaborir garoines. Concretament, les que avui compartim amb vosaltres, són del restaurant Myriam de l’Escala, un dels nostres clàssics que mai no ens falla. De fet, no és difícil sortir-ne satisfet: qualitat del producte i tracte familiar en un restaurant dels de tota la vida, de cuina tradicional marinera feta lentament i segons les receptes de l’àvia. Bons peixos al forn, bones paelles, millors postres i entreteniments dolços!

Us deixo algunes fotos però la primera de totes, com no pot ser d’una altra manera, és de la preciosa platja del Portitxol, a Empúries. Passejada obligada també a l’hivern, i per anar fent el compte enrere per als millors mesos de l’any. Si miro el calendari, veig que encara queden tants i tants dies per a l’estiu! Però bé, ja hem passat l’equador del mes de febrer, els dies s’allarguen i l’hivern més cru, el que tenyeix de foscor els nostres dies just tocades les cinc de la tarda, es va diluint mica en mica. Salut, garoines i bona setmana! portitxol garoines verdures paella postres petits fours

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s