Tastant l’arròs de Pals

Feia dies que tenia les paraules ennuegades, però després d’un cap de setmana com aquest, amb els termòmetres enfilant desacomplexadament els 20 graus, em sento amb ganes de pensar paraules. D’escriure-les, de fet.

Feia anys que no aprofitava tant un sol de març, i aquest migdia, escrivint aquesta entrada, encara podia sentir la calor d’aquests rajos que apunten al principi de primavera, i que t’omplen de salut, d’energia. De vida. El meu rècord a l’aigua segueix sent un mes d’abril. Si no hagués estat per la forta tramuntana que va bufar tot el cap de setmana, m’hi hagués atrevit. Però ja en vaig tenir prou fent el camí de ronda que embolcalla la Cala Montgó de l’Escala fins a la punta Ventosa, i que acaba a Torroella.En vaig tenir molt, molt més que suficient, podent marcar les meves petjades en una sorra intacta, deserta, remullant els peus en una aigua glaçada, transparent, brillant. Com sempre, la natura ens ofereix els espectacles impagables. I nosaltres en gaudim, de franc. 

cala montgo
Solitària Cala Montgó, a quarts de dotze del migdia
Tastar l’aigua, després de tot un hivern
Vista espectacular des del camí de ronda

Una passejada ràpida i descansar al sol són el millor aperitiu d’un diumenge de primavera com aquest, radiant. A més, i malgrat que no ho teníem previst, vam descobrir (via Twitter, com ens passa sempre darrerament) que el dia abans havien començat les jornades gastronòmiques de l’arròs de Pals. Així que… estant com estàvem, a escassos vint minuts d’aquest altre poble preciós de l’Empordà, vam decidir fer-hi una incursió i tastar un d’aquests arrossos.

Consti que ens va costar molt triar un dels menús perquè realment no coneixíem, d’entrada, cap dels restaurants que participen en aquestes jornades. Ens feia por, sí. Ens agrada anar a llocs dels quals, si més no, n’hem sentit alguna referència, n’hem llegit alguna crítica…. No va ser el cas. Però la vam encertar de ple. El restaurant és a una vella masia, reformada, que té un entorn fantàstic, al qual un arriba desviant-se per un trencant, abans d’arribar a Pals. Va ser entrar a la sala del restaurant Sol Blanc i una cara coneguda ens va saludar. No hi vaig caure de seguida. Ella sí. És clar… ara sí ! De Cal Ros! Vaja, que el xef i la cap de sala d’un dels millors restaurants de Girona han canviat el Barri Vell per l’Empordanet. Qui no ha somiat mai fer un canvi així? Ells són emprenedors, treballadors, cuinen de meravella i a més, tenen un tracte genial amb els clients. Jo ja em vaig relaxar. De fet, li vaig dir…. Ara sé que dinaré bé! No em vaig equivocar….

amanida
Amanida per començar…
crema mongetes
Crema de mongetes amb pop

Els primers del menú eren senzills. D’aquella senzillesa que et captiva, vaja. Producte nostrat, com ens agrada. Amanida del propi hort (sí, tenen un hort fantàstic que promet molt, i més ara que arriba el bon temps) i una crema deliciosa, de mongeta del ganxet, pop i ou. Espectacular.

caldos amb cabra
Arròs caldós amb cabra de mar
Plat d'arròs...
Plat d’arròs…

La nostra tria de l’arròs va ser difícil. N’hi havia de negre, de sec amb escamarlans, de caldós, amb bacallà i carxofes… Finalment, ens vam decantar per aquesta cassola d’arròs caldós amb cabra de mar del qual no en vàrem deixar ni un minúscul gra d’arròs de Pals. Gustós i intens. De diumenge, vaja.

Fruits vermells amb sorbet de pinya
Fruits vermells amb sorbet de pinya

Tot seguit… una refrescant (que ja calia) copa de fruits vermells amb sorbet de pinya. Gran detall de menta. Bona combinació.

Preciosa vista des del restaurant
Preciosa vista des del restaurant

I per acabar, cafè acompanyat de carquinyolis (una servidora va demanar prendre’ls a la terrassa). També de vistes, i de sol, de tranquil·litat, de pau. Diuen els amos del Sol Blanc que a l’estiu crearan un ambient especial, a la terrassa, amb un menú a base de bufet d’amanides i un segon a base de paella, bistec o hamburguesa. Nosaltres no ens el perdrem.

De fet, penso que hem descobert un d’aquells clàssics on haurem de tornar cada cert temps…

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s