Quan ets petit, una de les primeres coses que aprens és que aquells macarrons deliciosos de la mare, que per tu són sens dubte el millor plat del món, són a la bolonyesa. O almenys aquest és el nom que reben. Molt abans que sàpigues situar Itàlia i aquesta preciosa ciutat tenyida en ocres de l’Emilia Romagna en el mapa, ja n’has après a tastar les delícies.

Bolonya és una d’aquelles ciutats que m’agradaria fotografiar en blanc i negre. Però que celebro degustar en colors. Impregnada en una boira fugissera, té un paisatge urbà regular, ordenat, que la manté fidel a la seva essència. Podeu admirar el seu model arquitectònic pujant a la Torre delle Asinelli, una construcció de 96 metres d’alçada i 498 graons que, a banda que us permetrà entrar en calor,  us servirà en safata la millor vista de la ciutat.

Vista de Bolonya
Vista de Bolonya des de la Torre delle Asinelli
VistaBolonya2
Una altra vista, des de l’altre costat de dalt la torre

Pujant aquesta imponent torre, els amants del cinema clàssic reviureu el patiment del sofert James Stewart, en plena acció a la Misión Dolores, en un dels moments culminants de Vertigo (la meva pel·lícula preferida d’entre les preferides)

Pujant a la torre....
Pujant a la torre…
torre aseinelli
Un se sent com James Stewart a Vertigo…

Les torres de Bolonya es mantenen impertorbables des dels segles XII i XIII. Llums i contrallums d’un passat que ha arribat als nostres dies,aquestes torres dominen el nucli central d’una ciutat que veuen envellir de manera impassible.

La torre, vista des del carrer
torre delle asinelli
Torre en contrallum

Passejar per Bolonya té al·licients gourmet que totes les guies assenyalen. Als amants de la carn i l’embotit, dir-vos que esteu a la vostra ciutat. Als incondicionals de la bona cuina, emplaçar-vos a gaudir de la zona del Quadrilatero, on es concentren un elevat número d’establiments dedicats a la venda d’aliments: fruites i verdures, formatges (i quin parmesà! recordeu que n’és la regió), peixateries, carnisseries, cafeteries, restaurants, xocolateries… en fi, una autèntica apoteosi de colors que no podreu deixar de seguir amb els ulls.

Il Quadrilatero, de Bolonya
Racons que t’atrapen…

Passejar per Bolonya és evidentment, fer parada en alguna acollidora osteria, en algun d’aquells locals que perfuma la ciutat amb els seus plats generosos i autèntics. La carta d’aquesta regió és abundant en carns, en destaquen  els tortellini i tortelloni (més grans), sols, amb salsa o amb brou. Una elecció que heu de tenir en compte si visiteu aquesta ciutat.

Nosaltres, que teníem la vista fixada en els formatges quan hem passat pel Quadrilatero, no ens resistim a un bon assortit dels millors que ens ofereix l’Emilia Romagna. Destaquem el de pebre vermell… però sobretot, el parmesà i el curat amb tòfona negra.

formatges a bolonya
Tast de formatges
pa a bolonya
Selecció de pans

(És tal l’adoració que tenen els bolonyesos cap a la pasta farcida que no se’n poden estar d’utilitzar-ne la forma per fer pa… )

Risotto ai funghi

El nostre segon és un risotto de funghi. Els sempre deliciosos ceps en total harmonia amb l’arròs, de gra dur, al punt, com ens agrada. Però segurament, el millor del plat és el que hi ha sota l’arròs: una galeta de formatge parmesà, que es va desfent de manera lenta i pausada…

Comparteixo d’altres plats que vam tenir la sort de tastar durant la nostra estada a Bologna: els tortelloni di zucca (carbassa), una preparació de temporada que és un clàssic a les cartes dels restaurants, una lassanya de carn impressionant i com no, l’omnipresent tiramisú, que en qualsevol visita al nord d’Itàlia es converteix en un bàsic al qual recórrer dia sí, dia també.

Tortelloni di zucca
lasagna infornata
Lassanya
tiramisu
Tiramisú

Amb aquesta estada a Verona i Bolonya hem ampliat el nostre arxiu gastronòmic d’un país que com bé sabeu, ens enamora de nord a sud. Descobrir la història, la cultura, el paisatge, l’arquitectura i els matisos culinaris d’Itàlia és un autèntic regal, que sempre ve de gust desembolicar…

PD. Continuarà….

5 thoughts on “A la bolonyesa

 1. No he viatjat massa per Itàlia, però un dels llocs en que he passat més dies, quan participava en un projecte Leonardo va ser Bolonya i en tinc un excel·lent record gastronòmic, tot i que ja amb els noms dels llocs que vaig visitar, oblidats pels 8 o 9 anys que han passat.

  A més els partners d’allà, em van fer una bona guia de restaurants, que sempre és un plus!

  1. Moltes gràcies pel teu comentari Ricard! La veritat és que en aquesta ciutat s’hi menja molt bé, i jo n’he gaudit de valent malgrat que no menjo carn… imagina’t si en mengés… encara m’hagués costat molt més triar. Hi hauràs de tornar a refrescar la memòria!

   1. No sabia lo de no menjar carn… Precisament dimecres vaig estar a BCN al Teresa Carles, que imagino que coneixes.. I és el primer cop a la meva vida que entro en un vegetarià. I ens va encantar. El publicaré en un parell de setmanes, que tinc cua de llocs a publicar.

    Això no vol dir que en restaurants estàndars, algun dia m’hagi montat un sopar vegetarià… Just fa una setmana a Can Punyetes a Sabadell, de primer carxofes i de segon graellada verdures…

    SaluT!

 2. El mes passat vaig passar una setmana a Bologna i haig de dir que va ser impresionant. Hem va agradar tot i com a tu especialment el menjar. Vaig probar tot tipus de menjar pasta, arros, dolcos etc. pero el que hem va agradar més va ser el gelat que vaig menjar a La Sorbetteria Castiglione i aixó que no soc de gelats. El nom tenia alguna cosa a veure amb “catalá” per aixó em vaig decidir de provar-lo, bonissim!

  1. Carai! Quina enveja…. a veure si em passes alguna foto! Sí, la veritat és que aquella zona és impressionant i de manera especial per degustar arrossos… això sí, a un bon gelat és molt difícil resistir-s’hi… i al nord, paradoxalment, se’n consumeixen molt i molt més que al sud. Curiós! Una abraçada des de Girona Nuri!

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s