Risotto al vi d’Amarone, a Verona

Improvisar una escapada a Itàlia és garantia d’èxit si estimeu l’art, la història i la gastronomia, perquè el país transalpí sempre té nous secrets per a descobrir. La d’avui és la primera de les entrades que ens ha inspirat la nostra darrera visita, que ens ha portat a Bologna, Verona i Modena.  Un bocí de les regions d’Emilia Romagna i Veneto, amb parades a Piacenza, o a Mantova (Llombardia). Coneixedors com som del nord (els grans llacs, Milà, Torí i Venècia), encara teníem pendents aquestes ciutats, de notable personalitat, i que a l’hivern tenen un no sé què que les fa especials.

Generalment la visita a la ciutat de Romeu i Julieta és parada obligada dels tours que arriben a Venècia. Verona té una més que evident aura romàntica, està tallada a la florentina, i et rep amb una vista imponent del seu amfiteatre romà, on avui encara s’hi celebren espectacles.

Verona Amfiteatre Exterior

Amfiteatre Exterior

porta amfiteatre

interior amfiteatre

Quan sortim de l’amfiteatre, la intuïció ens porta a la majestuosa Piazza delle Erbe. Cafès, terrasses, restaurants. Pardals. Parades nadalenques. Sol tímid que intenta trencar el fred. Són les 11 del matí i sembla que no pugui ser, però ja veig Spritz Aperol, Crodinos i Martinis al damunt les taules. Al nord d’Itàlia fer un aperitiu amb totes les de la llei és un esport nacional que cotitza. A nosaltres, no ens costa gens adaptar-nos-hi!

Passejant

Piazza delle Erbe

Piazza delle Erbe2

Ben a prop hi tenim la casa de Giulietta. Sí, la Verona de Shakespeare és un atractiu turístic que atrau gentades a un petit edifici, amb un balconet evocador, que va inspirar el dramaturg per traçar la història d’aquests amants universals (i ficticis). Un mural atapeït de missatges d’amor i tradicions, com la de fer fotos de les dedicatòries escrites, fan d’aquest l’espai més massificat de la ciutat.

casa di giulietta 2

Les vinyes que hi ha als municipis propers a Verona, on es produeix l’aclamat vi de Valpolicella, són un dels puntals de la regió, que ha vist multiplicar  l’oferta i la demanda enoturística en els darrers anys. Un dels plats per excel·lència de la zona, el risotto al vi d’Amarone DOC (un vi negre sec, molt valorat) s’ha convertit en un imprescindible de la visita a Verona. Així que ens decidim a tastar-lo! Ho fem en un petit restaurant, la Taverna de Via Stella, que trobem en un carrer travesser i poc transitat del centre històric.

Polenta

Primer, obrim el foc amb una polenta amb formatges veronesos. Per a un italià del nord, la polenta és, si fa no fa,  com el pa amb tomàquet per a un català. Una preparació amb farina de blat que es posa molt bé quan fa fred, i que pot acompanyar tot tipus de plats, de carn o peix. Les verdures a la brasa completen el nostre primer, a l’espera del nostre ansiat arròs.

verdures

Mireu quin color:

risotto

Sabem que hem fet una buona scelta quan veiem arribar el plat i ens el posen al davant. El vi ha impregnat el gra d’arròs, l’ha acolorit, però a més, li ha donat un sabor fort i amargant alhora, que el melós i amorós parmesà s’encarrega de pacificar. Ens el serveixen al dente, com ens agrada, amb aquell punt de cruesa necessari en un bon arròs. És el millor risotto que he tastat mai en un restaurant. Cal degustar-lo a poc a poc, pausadament. Hi notareu el vi. I el trobareu a faltar quan acabeu. Paraula.

tarta de ricotta

Per acabar, arrodonim el dinar amb una torta di ricotta densa, dolcíssima i molt bona, que ens deixa absolutament fora de joc i amb ganes d’estirar les cames per veure alguns racons més de la ciutat, com la preciosa Piazza dei Signori, just darrere de la Piazza delle Erbe, que acull l’estàtua de Dante.

Una vegada hem repassat els principals punts d’interès turístic, arriba el moment de perdre’s per la ciutat, de gaudir-la d’una manera més autèntica. Deixar-se endur, aturar-se, mirar, imaginar. I seguir caminant!

plaça dante2

plaça dante

Salut i arròs! I bon cap de setmana!

PD. Heu estat a Verona? Us va agradar tant com a mi?

4 thoughts on “Risotto al vi d’Amarone, a Verona

  1. No hi he estat mai, però una vegada vaig tastar un risotto al vi i em va enamorar! M’has fet venir ganes de cuinar-ne un 🙂
    Bon any!!

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s