Quan el port és l’horitzó

Veníem de l’anterior entrada, dedicada a una de les excursions més especials que hem fet mai a l’arxipèlag de les Eòlies. Una compilació de moments de tranquil·litat, alegria, calma, pau. Zucco Grande, a Filicudi, és només un exemple de tot allò que podem arribar a descobrir, simplement amb unes quantes passes, uns quants sospirs, i unes engrunes de temps. Les vacances converteixen els minuts i les hores en un jaciment de records per al present, i per això aquesta entrada la destinaré al que va venir després de visitar el poble abandonat. L’horitzó, el port. El reclam, una darrera passejada i, evidentment, el dinar.

Costa descriure, sense que els hagueu vist, com són els petits ports de les Illes Eòlies. Heu de pensar que l’arribada de cada aliscafo (vaixell ràpid) altera la relativa pau que s’hi pot gaudir fins i tot en ple mes d’agost. El turisme és totalment italià: no hem coincidit mai, mai, amb turistes catalans o espanyols, potser sí amb francesos i alemanys, però en aquest cas es concentren a la més salvatge de les illes, que per mi no és la més especial, Alicudi (però sí la que dóna grans opcions als amants de l’aventura).

El preciós mar de Filicudi

Flanquejat per un mar blau elèctric totalment captivador, que encara guanya més i més intensitat a ple dia, quan el sol s’hi aboca amb tota la seva força, el petit port que ens espera és petit, acollidor. Cases de colors, un parell de restaurants, un parell de botigues i una farmàcia. És la concentració més gran d’activitat econòmica que hi ha a tota la illa. I qui necessita res més? Hi ha luxes que no es compren. I en aquesta illa hi són tots. Una vista i paisatge emocionant, una gastronomia senzilla i inspiradora. A la Trattoria da Nino hi ha el bo i millor que ens reserva Sicília a taula, i com no, el mar eolià.

portLa brisa salada va escolpint la nostra gana. Triem, esperem. Evidentment, una tria de peix, com no podria ser d’una altra manera. A les cartes dels restaurants d’aquestes illes, simplement no hi ha carn. O poca. Nosaltres, no la trobem a faltar. Aquest paisatge i el refrescant vi blanc que hem demanat en arribar ens conviden a dinar mar.

Arriba el primer dels entrants: una amanida local, la filicudara. Tomàquets que et despertarien de qualsevol malson, ceba adobada, olives, tàperes i un llit de patata. Boníssima elecció, per senzilla i revitalitzant.

amanida

caponata

Després, ens serveixen la caponata de tonyina fresca. Daus de tonyina (fresquíssima, evidentment) vestits amb una espècie de samfaina, en diríem els catalans, però que allà s’anomena caponata i que, evidentment, dóna molt de protagonisme al tomàquet, l’albergínia i al fruit per excel·lència d’aquesta terra: les tàperes. Un toc agredolç fa encara més especial aquest plat, un imprescindible.

plat peix

El segon és una oda al mar i a la planxa, i a algun dels peixos més tradicionals a les taules eolianes i sicilianes. Parlem del peix espasa, de la tonyina, i dels involtini de peix espasa (la forma cilíndrica), un filet de peix espasa farcit , en aquest cas de peix, pa ratllat, panses i d’altres coses que no identifiquem però que li donen un sabor impressionant.

cassata

Si avui us he ensenyat plats que encara no havia compartit amb vosaltres en aquest bloc, les postres seran una excepció. Sent fidel a mi mateixa (i sobretot al meu paladar) vaig tornar a triar la cassatina, una petita cassata on la ricotta, el pistatxo i el massapà són, si és que ho poden ser, encara més intensos.

Per acabar, us regalaré una nova vista d’aquest port, ja a la tarda, quan el sol comença a caure.

Salut i bon cap de setmana!

El sol brilla a Filicudi

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s