Records de Granollers

Aquest diumenge a la tarda passejaré per Granollers. Tastaré de nou els seus carrers buits i inanimats de les darreres hores del cap de setmana.  Ara fa alguns mesos que no trepitjo la capital del Vallès Oriental, i ho vaig notant. Ho necessito. De tant en tant, trobo molt a faltar Granollers. Els seus carrers, que em conec com el palmell de la mà. Els seus racons emblemàtics, els seus equipaments insígnia, que vaig veure estrenar,  els records de les copes de vi blanc a la Fonda Europa, després de tancar edició, la xocolata desfeta i l’orxata del Pla Sirvent, els bikinis del Viena, el mercat dels dijous, l’animació de la Porxada, els dies de calor, els dies grisos de pluja, el campanar de Sant Esteve, la Sala Tarafa, el passat medieval, el modernisme d’estiueig….i la seva gent.

Les tardes prenent cafè a la Mercantil, els xurros de La Sorpresa, les paperines de peix i verdures del Pa amb tomàquet,els Blancs i els Blaus, els carrers de llambordes, Roca Umbert, Can Jonch, L’Adoberia… Granollers no és una capital de comarca grisa i sense personalitat. Visiteu-la i descobriu-la, i hi trobareu una cruïlla de camins, una història forjada a base de lluita, destrucció i reconstrucció, que va tenir el seu punt àlgid en els bombardejos de l’aviació feixista aquell macabre 31 de maig de 1938.

De cop ha arribat el fred i la pluja, i aquí estic, a la preciosa Girona, enyorant-me una mica de la infravalorada Granollers. Deu ser el temps, que activa totes les malenconies.

Aquí a Girona, Granollers és Barcelona. La veritat és que en el fons, a tots els qui som de la província de Barcelona sempre se’ns considera de can fanga, encara que sempre hagis estat un militant de la causa lingüística i no hagis canviat mai de llengua com de camisa. Però amb el temps aquesta és una etiqueta que fins i tot t’arrenca un somriure! Granollers, que per a molts deu ser Granolleig, sempre serà d’allà on vinc, ei, i amb molt d’orgull!

Què us he de dir? Estic enamorada de Girona. Ja fa set mesos que hi treballo, i m’agrada descobrir-la dia a dia. Però sabeu què? Només un detallet…. M’hi falta la Porxada.

3 thoughts on “Records de Granollers

 1. Feia dies que no posava cap comentari, tot i que la visita setmanal, la tens assegurada. Gran capital de comarca Granollers… I gran lloc la Fonda Europa, que a més ha donat lloc a tota una saga de restauració….

  Fa molts anys, tenia per costum fer esport diumenge matí i un cop dutxats, era bastant habitual anar a fer algun esmorzar de forquilla allà… També grans records de la Fira dels dijous on un “possible sogre” em va ensenyar molts secrets del bestiar…

  I fixa’t quina passió tenia per Granollers, que quan em va tocar casar-me (abans estava més de moda), vaig posar com condició que el dinar el volia a la Fonda Europa… i així va ser…

  Però ara fa anys que tinc Granollers oblidat, tot i que al blog tinc un lloc recomnat que vaig coneixer per un tema de vins … el DO (www.denominaciodorigen.cat). Tiro més cap a BCN… de Sabadell amb la C58 és un moment… hi tinc més ambient i hi ha més ambient…

  1. Ricard, moltes gràcies pel comentari! M’agrada saber que Granollers agrada ;). Aviat faré post de la Fonda Europa, sóc gran fan de la família Parellada…devia ser un banquet genial!

   1. Si… el banquet va ser genial i “trencador”.

    Era una època en que tothom qui es casava volia aparentar “més i més”…. Àpats de llagosta era quasi “normal” en els casaments de la gent que jo coneixia…(parlo de quasi fa 30 anys).

    I jo que sempre m’ha agradat anar pel “meu camí paral·lel”, vaig dir… Pos no… vaig a fer un dinar “normal”, clàssic… Va ser econòmic comparant amb els deu meu entorn, però sé de cert que la gent van gaudir més que d’altres que costaven el doble…

    Vaja … que no vam tirar la casa per la finestra i just casats, podíem seguir sortint a sopar un parell de cops per setrmana, cosa que altres que havien tirat la casa per la finestra, no podíen fer… 🙂

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s