Ja tenim olives del Xillu

No sóc cap experta en olives. La veritat és que m’agraden totes, farcides, sense farcir, negres, arbequines, kalamata, i un llarg etcètera, i les trobo necessàries perquè un aperitiu sigui aperitiu de veritat. Uns dauets de formatge, unes patates i…. llestos! Bé, potser hi faltarien escopinyes, cloïsses o navalles, depenent del rebost o del que vingui més de gust.  Depèn del temps i de la gana.  Però avui les protagonistes d’aquesta entrada tenen nom i cognoms: són les olives farcides amb anxoves de veritat del Xillu, a l’Escala. Des de que les hem descobert- fa molt poquet, ho confesso- les prèvies dels nostres dinars ja no són el que eren… És tastar una d’aquestes bombes olioses amb autèntic cor de salaó escalenc i un es trasllada directament mar endins…. si més no, el seu paladar.

És una descoberta recent. Un dia de mar, sol i sal de fa un parell de mesos, vam decidir fer un senyor aperitiu al Bistró de Mar de l’Hotel Empúries i ens en van servir el pot.  Va ser com descobrir un tresor: unes delicioses olives amb filetets d’anxova creades pel Xillu, que no et poden deixar indiferent si ets un apassionat d’aquests dos ingredients i frises per trobar-los units en un maridatge perfecte. Desconec si són realment les que serveixen en d’altres restaurants de l’Escala, però si més no s’hi assemblen molt.

Vista interior del Bistró de Mar, a l'Hotel Empúries
Vista interior del Bistró de Mar, a l’Hotel Empúries
Olives El Xillu a punt d'obrir
Olives El Xillu a punt d’obrir

Les olives del Xillu tenen la peculiaritat que es conserven en oli: això fa que siguin molt més sucoses, suaus i intenses al paladar. Tenen evidentment un gust de mar molt allunyat de les clàssiques olives farcides de supermercat.  Un envàs vintage, amb l’emblemàtic logotip de la casa El Xillu, et recorda que estàs davant d’un producte artesanal, cuidat al milímetre.

Després de tastar-les a l’Hotel Empúries, ja no vàrem poder resistir-nos a apropar-nos a la botiga degustació que el Xillu té al centre de l’Escala, per fer-ne provisionament. Per cert, que tenim pendent fer unes tapetes en aquesta clàssica taverna de pescadors, on pots tastar les clàssiques anxoves, els seitons, el paté d’olivada o les anxoves mentre veus les fotografies del seguit de personalitats del món polític i cultural del país que tampoc no se n’han pogut estar de fer-hi un mos. La relació qualitat preu dels productes a la venda és excel·lent, i paga la pena provar, encara que sigui per una vegada, el gust de l’autenticitat.

Us deixo…. que és hora de l’aperitiu. Quan un està de vacances, no se’n pot perdonar ni un!

PD. Quedarà pendent d’explicar-vos la resta de l’àpat al Bistró, un establiment que us permet fer un dinar, un sopar… o una copa amb vistes.

Salut i caloreta!

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s