Si us agrada la cuina, si us agrada menjar i us enamora encara més provar i descobrir què sou capaços de fer entre fogons, segurament heu sentit a parlar de l’ànima del restaurant Can Jubany, de Calldetenes: Nandu Jubany. Un xef que interpreta una vegada i una altra els sabors, els matisos i les arrels més profundes de la seva cuina, de terra endins, marcada pel paisatge, per la muntanya, per la tradició.

El que avui us explico és un sopar d’ara fa un any: la veritat és que consultant avui mateix la carta actual del restaurant he vist que no hi ha massa variacions, així que la majoria de plats que us mostraré els podreu tastar si hi aneu properament. Us he de dir que malauradament no vaig immortalitzar la posta de sol, espectacular, que vam poder veure a través dels grans finestrals de la sala.  Va ser un ingredient més d’un sopar de principi d’estiu que va començar amb els tastets de l’hort de Nandu Jubany: pastanaga i remolatxa, amb una salsa especial deliciosa, a base de mostassa; els fuets elaborats al mateix restaurant i una air baguette amb mojama.

Primers aperitius
Primers aperitius
Ou de formatge blau de Centelles
Ou de formatge blau de Centelles

A continuació, va arribar el torn de l’ou de formatge blau de Centelles, una deliciosa esfera a molt baixa temperatura que nosaltres mateixos vam desfer, literalment, a cops de cullera. Un homenatge al Bulli i una demostració de que a prop de casa hi tenim grans formatges.

Colossal ajoblanco

I què us puc dir de l’ajoblanco? És la meva sopa freda preferida, quan viatjo al sud m’encanta demanar-ne i aquí ens la van servir amb un deliciós contrast de tonyina marinada.

Coca de sardina
Coca de sardina

Tot seguit, va arribar la coca de sardina marinada amb maduixetes i pinyons. Impressionant la combinació de dolç i salat, amb una base cruixent de 10.

Gnocchi de carbassa amb cruixent de pernil, tòfona d'estiu i parmesà
Gnocchi de carbassa amb cruixent de pernil, tòfona d’estiu i parmesà

A continuació, va arribar un dels plats estrella de la casa: els gnocchi de carbassa amb cruixent de pernil, tòfona d’estiu i parmesà. En aquest sorprenent joc de textures, el protagonista principal és un gnocchi que esclata al paladar amb tota la suavitat d’aquest fruit genial de la terra. Les seves parelles de ball afegeixen tonalitat i brillantor, i posen a prova la capacitat de descobrir-ne els mil i un matisos.

I aquí arriba ua de les darreres incorporacions de Can Jubany,  el Dashi de gambes amb verdures fresques. Un plat que neix a partir de la infusió de verduretes que es va coent a la pròpia taula, en una cafetera que et permet veure l’evolució del brou: com neix, com s’assenta i com s’enllesteix a punt per a degustar.

Dashi de gamba de Palamós amb verdures fresques
Dashi de gamba de Palamós amb verdures fresques

El secret d’aquest brou és que serà l’encarregat de coure les gambes que t’esperen, crues i impacients, al teu plat. Preparats? Aquí van els següents passos:

Detall de les gambes del dashi
Detall de les gambes del dashi
El plat final
Preparació final del Dashi

Un plat espectacle, molt bo, i segurament, doblement assaborit tenint en compte que el procés d’elaboració te’n desperta, i molt!, les ganes.

Ostra Genaro amb verdures i escuma de la seva aigua
Ostra Genaro amb verdures i escuma de la seva aigua

La següent parada, l’Ostra Genaro, acompanyada de verdures i regada amb l’escuma de la seva aigua. No és el millor plat de la nit, però fa de teloner d’un altre clàssic: el Caneló de pollastre de pagès rostit amb rossinyols a la crema. Impecable versió d’un dels nostres plats tradicionals. En el meu cas, em van servir una gamba de Palamós cuita a baixa temperatura, que vaig menjar amb tanta emoció que no vaig fotografiar.

Caneló de pollastre de pagès rostit amb rossinyols a la crema
Caneló de pollastre de pagès rostit amb rossinyols a la crema

I aquí una de les sensacions del sopar, que no us podeu perdre si aneu a Can Jubany: l’arròs sec d’espardenyes. Textura al punt, en part cruixent. Un arròs enamorat d’espardenyes, de gust intens. Ens el fan menjar directament de la paella, i ens encanta.

Arròs sec d'espardenyes
Arròs sec d’espardenyes

A continuació, un peix que rara vegada es troba a la carta d’un restaurant: lloritos. Enfarinats, acompanyats de safrà (brutals!) i amb picada del seu fetge, que jo, digueu-me maniàtica, no em menjo…

Lloritos enfarinats amb safrà
Lloritos enfarinats amb safrà

I per rematar aquest gran sopar, arriba una ventresca de tonyina a la brasa, cuita al punt, amb una textura que només una cocció perfecta li pot donar. Acompanyada de contrastos dolços, com el mango, que la suavitzen i la potencien alhora.

tonyina
Ventresca de tonyina a la brasa amb contrastos

Comencem l’esperat capítol postres amb una versió Jubany de la pinya colada, en molts i diferents textures i contrastos, que emulen el sabor del coco, la pinya i el rom, a partir de la mousse, el gelat, les gelatines i la crema. Necessari refresc després d’un àpat contundent. Un punt i seguit que fa de preludi a unes sorprenents postres…. que explicaré tot seguit.

Versió de la pinya colada
Versió de la pinya colada

I acabem amb el fals préssec de vinya: no és el que sembla! Perquè aquest no és un préssec qualsevol: és una recreació, en aparença, que amaga un cor cremós i textura de mousse. Contrastos de taronja, galeta i iogurt…

I un detall final que ens fa somriure i enamorar d’aquestes postres: un fals pinyol que en realitat és un bombó de xocolata.

Original i fresc. Amb moltes ganes de tastar-lo de nou.

Fals préssec de vinya
Fals préssec de vinya

El sopar no va acabar aquí…. quedava rebre la caixa de bogeries dolces, una de les més completes i originals que ens han donat mai, amb piruletes de xocolata blanca, gelatina de taronja, xocolata negra amb sal…

No la vam retratar però esperem tornar-hi en un futur no massa llunyà…

PD. Amb l’eix transversal (C-25) de dos carrils per banda, Can Jubany és a prop de molts llocs. Així que si voleu menjar bé i no sabeu on anar, aquesta és una aposta segura que segurament no teniu massa lluny. Bon profit!

10 thoughts on “Sopar a Can Jubany

 1. Pinta espectacular i com jo menjo de tot, cap problema amb el fetge.. 🙂

  L’únic però ,és que em fa mandra desplaçar-me i conduir de tornada. Una cosa és la meva ruta habitual BCN-Sabadell i l’altre allunyar-me més. I els caps de setmana, encara estic més lluny.

  Però un dia hi acabaré anant…

 2. Déu meu, Gemma, quina pintassa!

  El Jubany ha de ser un sí o sí aquest any per a mi. Són d’aquells plats que sempre t’agrada menjar. Vull dir, que no busquen allò de fer-se complicats, de provocar una sensació que vagi més enllà del desig en el comensal. No sé si m’explico, vaja.

  M’ha encantat el post, i m’ha fet venir una saliversa descomunal.

  Fins aviat

  1. T’entenc perfectament, Guillem! Potser per això aquest restaurant agrada tant a amants de les complicacions però també de la cuina tradicional, sap trobar el contrapunt perfecte!
   Et recomano que el visitis a la tardor hivern, en Nandu és un mestre de la cuina de cacera… i dels bolets!!!!! (jo també només d’imaginar-ho…!!!)

   1. Molt cert, a mi aquests dinars/sopars pantagruèlics em vénen de gust quan ja comença a fer una mica de fred. I si hi hagués trompetes de la mort, ja m’ha guanyat. Propòsti fet, doncs.

 3. Mare meva, quina bona pinta que fa tot!!! No sabria amb quin plat quedar-me, però la coca, l’arròs i el caneló m’han semblat deliciosos.
  Aquest és un dels restaurants on tinc més ganes d’anar. Cada vegada que llegeixo una entrada recomanant-lo, són més punts afegits!! Gràcies! 🙂

  1. Buaaahhhh és que aquest va ser un gran àpat carpantívol!!! realment et recomano molt que t’hi apropis. Sap combinar tradició i creativitat com pocs…. ai quina gana que m’entra de pensar-hi! 😉

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s