Nit de vins maridats amb música

Música… vi. Un capvespre d’estiu. Alt Empordà. Un espai suggerent (la capella del convent de Santa Clara, a Castelló d’Empúries). L’oïda i el gust preparats per gaudir de la presentació dels vins maridats d’enguany del Festival Sons del Món. Sis copes al davant. A l’escenari,  la sommelier Anna Vicens, que desglossarà de manera poètica i melòdica allò que tastarem, allò que experimentarem, cada essència, cada matís. Cada un dels sis vins que tenen personalitat pròpia i que descobrirem a través de les seves paraules, però que guanyaran rotunditat, presència i cos amb l’acompanyament musical de Laia Vehí & Jazz de Copes Trio.

La combinació entre música i vins de Roger Viusà ens captiva des del començament. Ja sabeu que en aquest bloc és habitual que recordem plats, restaurants i locals i els relacionem amb cançons que creiem que hi casen a la perfecció. Però a més, en aquest cas, es tracta d’un cant al producte de casa, de la terra, als vins de la DO Empordà que acompanyaran els artistes participants al festival d’enguany.

La capella de Santa Clara, un entorn perfecte
La capella de Santa Clara, un entorn perfecte
laia vehi
Música maridada: Laia Vehí & Jazz de Copes Trio

Comencem. Primer tastem el Babalà del Celler cooperativa Espolla maridat amb Manel. Un vi fàcil de beure, per prendre entre hores o com a aperitiu. Una barreja del mar amb fruita dolça.

Tot seguit, arriba el Cartesius blanc del celler Arché Pagès, maridat amb la música de la gran Luz Casal.  Un vi blanc dens, untuós, que es mimetitza amb la música que sona: elegant i fi com la seda. Es podria equiparar, per cos i maridatge, a un vi negre.

El tercer de la nit és el  Quinze Roures, del celler Espelt, que es marida amb Silvia Pérez Cruz. Tradicional, amb tocs florals. Equilibrat.

I el darrer vi blanc que tastem és el Blanc dels Aspres de les Vinyes dels Aspres, maridat amb Joan Dausà. Amb set mesos de bóta, un toc d’espècies i llimona. Molt rodó i compensat.  Fusta i aromes florals es complementen a la perfecció en aquest vi que, personalment, ens va encantar.

Nit de tastets
Nit de tastets de la DO Empordà

Arriba el torn dels negres. Primer tastem el Blau, del celler Mas Oller, maridat amb els Blaumut. Un vi inspirat en els paisatges de casa, com en el cas de la cançó, amb tocs de groselles, móres i gerds. Amb un toc de fumat i molt sedós. (Per cert, fa uns mesos vam fer un homenatge al Pa amb oli i sal dels Blaumut en aquest mateix bloc).

El darrer de la nit és Llavors, del celler la Vinyeta, maridat amb Carlos Núñez. Un vi amb cinc mesos de barrica, de tres tipus de fusta diferents. Amb un equilibri excel·lent entre fusta i fruita. Ideal per tancar la nit.

No cal que us digui que després d’aquest concert (genial la combinació entre música i sommelier, per cert!) ens han entrat ganes de repetir i anar a una de les actuacions del Sons del món d’aquest estiu, que se celebra a Roses, Vilabertran i Castelló d’Empúries.

Foto de grup: sommelier, músics i representats de les bodegues protagonistes
Foto de grup: sommelier, músics i representats de les bodegues protagonistes

En l’actualitat, només un 30% dels vins que es consumeixen a Catalunya són catalans. Fer país a taula és una manera de reivindicar la nostra terra, el nostre saber fer, la nostra identitat. I fer-ho a l’hora d’escollir vins és un gest ben fàcil, sobretot si tenim en compte l’excel·lència, la varietat del producte, i també la proximitat de denominacions d’origen com la de l’Empordà, marcada a foc per la tramuntana i un paisatge que ens sentim tant i tant nostre.

PD. Moltes gràcies Laura Masramon per haver-nos donat l’oportunitat de participar en aquesta deliciosa vetllada!

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s