La pasta alla norma

Un plat que rep el nom d’una òpera només pot ser excels i sublim, una creació artística que es fon com mel a la boca i et provoca, de passada, un sotrac inesperat, un terratrèmol de sabors. Ja anava sent imperdonable que després d’engegar una secció dedicada a la meva adorada cuina siciliana, encara no us hagués parlat d’un dels seus bucs insígnia: la Pasta alla norma!!!

La veritat és que, en definició, es tracta d’un dels grans clàssics de la cuina d’aquesta illa que ocupa el centre de la Mediterrània: una pasta (normalment curta) amb albergínia, tomàquets, alfàbrega fresca i ricotta salada. Sembla senzilla de fer, oi?  Bé, en realitat sí que ho és, però els resultats de la recepta cuinada a casa nostra sempre quedaran molt lluny i a l’ombra dels que prepara una mamma siciliana, amb les albergínies, l’alfàbrega i els tomàquets tocats pel sol, acabats de collir de l’hort, i la ricotta salada fresca de torn.

Us presento la meva enyorada pasta alla norma:

Pasta alla norma
Pasta alla norma
Pasta alla norma
I una altra!

I d’on ve, el nom de pasta alla norma? Doncs hi ha bastantes teories al respecte: una d’elles, apunta que quan es va presentar l’òpera Norma, de Vincenzo Bellini, els cuiners de Catània (ciutat siciliana als peus del volcà Etna, on va néixer el músic) van decidir retre homenatge a la peça aplicant-se als fogons i creant l’avui famosa recepta. I sembla que ja llavors el plat va causar tant de furor que el comediògraf Nino Martoglio va  arribar a dir d’aquest plat que era “Una Norma”, cantant-ne les excel·lències. Han passat dos segles, i el plat no ha perdut vigència.

Sigui com sigui, la pasta alla norma és un autèntic tribut a la senzillesa de la cuina mediterrània i siciliana, un homenatge als sabors contundents i alhora lleugers que ens ofereix aquesta terra plena de mites i d’història. Un complement de luxe i una gran opció per a un dinar o sopar després d’un esgotador dia fent de turista, gaudint del mar, de tota aquella història, monuments i espectacles naturals que ens ofereix la illa. Alguns exemples? La monumental catedral de Monreale i els seus impressionants claustre i pantocràtor.

Catedral de Monreale
Catedral de Monreale
Pantocrator de Monreale
Pantocrator de Monreale

L’encara poc conegut i fascinant jaciment arqueològic de Morgantina, a l’est de Sicília, on passejareu com si el temps s’hagués aturat entre les runes de l’antic teatre, àgora i fòrum, amb restes de mosaics que sorprenentment encara no estan protegits.

Jaciment arqueològic a Morgantina
Jaciment arqueològic a Morgantina

Els mosaics de la Vila romana del Casale, a Piazza Armerina, en un fantàstic estat de conservació i que ens mostren, una vegada més, la complexitat i desenvolupament a la qual es va arribar a l’antiga Roma. Prop de 2.000 anys ens contemplen, i aquestes noies jugant a la pilota vestides amb un biquini dels actuals et deixen bocabadada.

Les noies que juguen a la pilota, mosaic a la romana Vila del Casale
Les noies que juguen a la pilota, mosaic a la romana Vila del Casale

Per admirar l”espectacular poblat prehistòric de Capo Milazzese (s.XIV abans de Crist), a Panarea, has de fer una excursió en pujada, que amanida amb 42 graus de temperatura, pot ser infernal…. Però el resultat paga la pena, admirar les vistes de l’espectacular mar Tirreno i de lluny, la resta de les Illes Eòlies, no té preu. Tanta calor s’acaba posant bé i tot, si després saps que gaudiràs d’un merescut bany en aquesta mar de cristall… si no hi ha meduses, evidentment.

Capo Milazzese, a Panarea
Capo Milazzese, a Panarea
Bany a les Illes Eòlies
Bany a les Illes Eòlies

Amb totes aquestes grans meravelles que us he mostrat, i que ens han proporcionat la natura o el nostre passat,  no creieu que la pasta alla norma és un bon contrapunt que suma història, gastronomia…. i emoció?

PD. Ja ho sabeu, continuarà!!!

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s