Toc d’Espelta i mongeta del ganxet: exercint de vallesana

Malgrat que com alguns ja sabeu fa més de sis anys que em considero gironina i colomenca, per més detalls, la veritat és que no es pot obviar que jo sóc originària del Vallès, d’aquella terra d’on si Pere Quart fos viu ja no en diria que tres turons fan una serra i quatre pins un bosc espès, potser faria una ganyota i lamentaria que tres edificis fan una mitja ciutat i quatre fàbriques un polígon industrial. Però a més, el meu Vallès és l’Oriental, que quedi clar (!). I de tant en tant, en les meves visites setmanals per veure tota la família i els amics, tinc la nostàlgia pels seus sabors inimitables (que també en té) i per la seva tradició. I arribats a aquest punt, us parlaré de la producció agrària ecològica d’un pulmó d’oxigen en ple Vallès: Gallecs.

Gallecs és un espai d’interès natural, un reducte (sí, ho podem dir així!) que s’ha salvat de l’edificació i l’especulació immobiliària. Els seus pagesos hi cultiven, a banda de moltes altres verdures, hortalisses i llegums, l’arxifamosa mongeta del ganxet (ja em perdonaran els fesols de Santa Pau, però no hi ha color), també anomenada el caviar del Vallès.

Mongeta del ganxet
Mongeta del ganxet

D’aquest llegum (que fa un parell d’anys va aconseguir la Denominació d’Origen Protegida) també se’n cultiva a la Roca del Vallès, i municipis del voltant i del Maresme. Però us dono fe que el sabor de la de Gallecs és inimitable. Deu ser que els gustos de la terra on un ha nascut mai s’obliden. A més, a l’hora de degustar-la jo sóc molt purista. Sortida de l’olla i amb un raig d’oli d’oliva, per donar tot el protagonisme a la seva textura i suau sabor. Sí, és un llegum car, i el preu del quilo multiplica (moltes vegades) el d’una altra mongeta estàndard. Però ni té el mateix gust, ni es posa igual. Així que proveu-la!

No us puc parlar de Gallecs sense afegir que fruit de l’aposta per l’agricultura ecològica i per la recuperació de cultius tradicionals que han fet els seus pagesos, hi podreu trobar també blat espelta. Un cereal que a més ells transformen, en gran part, en una deliciosa cervesa ecològica, Toc d’Espelta, que produeixen a Art Cervesers. Una beguda artesana, única, deliciosa, on podreu assaborir la lentitud i cura del seu procés d’elaboració.

La cervesa de Gallecs
La cervesa de Gallecs
Toc d'Espelta
Toc d’Espelta

Com diuen ells mateixos, Toc d’Espelta és una cervesa d’alta fermentació, groc suau i d’aparença tèrbola. Però el més sorprenent és que les notes de cata que trobem a l’etiqueta es posen  de manifest amb tota claredat: un aroma penetrant de plàtan madur, plena, refrescant, efervescent i amb l’intens sabor de l’espelta. Tot un plaer prendre-la un dia de sol primaveral, a la terrassa, per acompanyar un aperitiu…. tocat per l’espelta!

2 thoughts on “Toc d’Espelta i mongeta del ganxet: exercint de vallesana

  1. 2×1 en aquesta entrada eh?? m’ha agradat molt, ens has explicant moltes coses! ja n’he sentit a parlar de Gallecs, però no hi he estat mai i ja ho trobo una passada! que s’hagi pogut salvar d’entre tants edificis i carreteres… I que duri!

    1. Moltes gràcies Bet!!! Sí, Gallecs és un pulmó d’oxigen entre Parets i Mollet del Vallès, de petita totes les excursions de l’escola les fèiem allà, i hi tinc una pila de records!! Com a periodista vaig viure la seva inclusió com a espai protegit i la consagració del llegum com a DOP!!! Llarga vida a Gallecs i a la seva gent genial!

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s