Tradicions sicilianes: el cous cous

Una de les claus de la riquesa de la gastronomia siciliana és la influència que rep de cada un dels pobles que han ocupat la illa, i que han marcat a foc la seva cultura, la seva història, i la seva cuina. La siciliana és una gastronomia que navega entre les aigües d’orient i occident, entre els continents africà i europeu. Per això, els sicilians practiquen l’anomenada i ara tan de moda “cuina de fusió”, des de fa centenars d’anys.

El cous cous és un exemple del munt d’influències que rep aquesta gastronomia. Ara ja se’n pot trobar més o menys a tota la illa, malgrat que on és una autèntica institució és al nordoest i al sudoest. És tota una tradició que famílies i grups de gent de totes les edats comparteixin un cous cous el diumenge, com nosaltres fem amb la paella. És una estampa del tot sorprenent quan viatges a Sicília per primera vegada, i no saps de la importància d’aquest plat a la seva gastronomia.

Escola de cous cous
Escola de cous cous
San Vito lo Capo
San Vito lo Capo

Tan arrelada està la cultura del cous cous que dins la bellíssima costa de la Reserva dello Zingaro hi trobem San Vito lo Capo, on cada any se celebra el Cous Cous Festival. Els restaurants i couscouseries de la zona es preparen durant mesos per millorar la seva recepta, i oferir als centenars de milers de visitants que rep el festival una versió del seu millor cous cous. En aquest municipi fins i tot hi ha una escola dedicada a aquest plat!!!

Més cous cous di pesce
Més cous cous di pesce
Cous cous di pesce a Palermo
Cous cous di pesce a Palermo

I com és el cous cous sicilià? No he estat mai a l’Àfrica i no he tastat mai el d’allà, malgrat que una amiga marroquina m’ha deixat tastar el seu. La característica diferencial del cous cous sicilià és que tradicionalment s’ha cuinat amb peix. Ara mateix, ja hi ha varietats per a tots els gustos: cous cous de verdures, de carn, de carn i verdures, etc. Però com us aniré explicant, el peix blau, i més concretament, el peix espasa o la tonyina són autentiques institucions a Sicília. Per això són ingredients que no poden faltar en un clàssic cous cous di pesce sicilià, acompanyat de més varietats de peix o marisc. Per cert, deixeu-me dir-vos que m’encanta com pronuncien la paraula cous cous! Sona així com “cuscusa”.

A l’hora de demanar-ne, cal recordar que és un plat consistent, i els sicilians solen ser molt generosos amb les racions (paraula de carpanta). Per això, us recomano fer plat únic si voleu fer postres, o bé partir-vos un primer. Gairebé sempre que n’hem menjat ha estat de peix ( a les imatges en teniu també un de marisc) però també hem tastat el de verdures i és extraordinari. Els cuiners d’aquesta illa saben utilitzar amb espècies, i per això aconsegueixen un sabor i una aroma delirants, que només podrà fer millorar aquest plat si us el mengeu amb vistes al preciós mar Tirreno.

I si quan acabeu esteu tips, podeu anar a suar la cansalada visitant un dels temples més impressionants que es conserven de l’antiga Grècia, el de Segesta. Així començareu a fer gana per al proper àpat!

Camí a Segesta
Camí a Segesta
Temple de Segesta
Temple de Segesta
Amfiteatre de Segesta
Amfiteatre de Segesta

Us agrada el “cuscusa”??? Heu tastat el de peix???

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s