Els cervells i crisàlides poden ser deliciosos

El titular té certa trampa, ho reconec. Perquè jo sóc la primera que mai de la vida, en circumstàncies normals, voldria tastar ni cervells, ni crisàlides: només d’imaginar-m’ho se’m posa la pell de gallina. Sort que, si sou més aviat maniàtics (com jo!) no cal que en mengeu dels de veritat, per simular l’experiència ja existeixen els escultors del menjar, els xefs artistes com Paco Pérez, del restaurant Miramar, de Llançà, capaços de presentar-te dos plats com La crisàlide i El nostre petit cervell a la taula i deixar-te, literalment, al·lucinat.

Abans que res, disculpeu la qualitat de les imatges, però em costa molt tenir pols quan al davant tinc una emoció gastronòmica de primer ordre!

crisalida

La veritat és que recordo l’àpat al restaurant Miramar de Llançà, ara fa un any, com un dels més sorprenents (potser el que més) de la meva vida, una experiència totalment diferent que la que he viscut a d’altres restaurants, amb més o menys reconeixement Michelin. Jo sempre penso que cada restaurant i cada xef té el seu propi espai, i que no podem comparar restaurants amb estils oposats, que treballen amb matèries primeres tan diferents entre sí. Però de vegades n’hi ha un que t’arriba molt més, que deixa una gran empremta en el teu paladar. I tan és així que han passat molts mesos, i no he pogut oblidar aquests dos plats, dels quals ara us parlaré. Potser la preciosa vista a la platja de Llançà i la tramuntana d’aquell dia hi té a veure, però puc dir que tinc moltes ganes de repetir l’experiència!

Anem pel primer d’ells, la crisàlide. Quan les dues crisàlides van arribar a taula, la simpàtica mirada del maitre ens va fer veure que estàvem davant d’una broma presentada com a creació artística. Així que ens vam treure els prejudicis i vam agafar-la amb les mans: va resultar ser cotó de sucre de fira, amb un consistent cor de pesto d’alfàbrega (que en teoria, era el projecte d’insecte). Un aperitiu lleuger i amb truc, que ens va deixar amb un somriure als llavis.

cervell

Aquesta no va ser l’única sorpresa vistosa que ens reservava el dinar. Poc després va arribar la següent. “Aquí els deixo el nostre cervell” , ens van dir. Davant nostre, una imitació perfecta de les ramificacions del cervell feta a base d’albergínia i amb un interior amb una salsa d’un escandalós color, no apte per a aprensius! Evidentment, el que era ho vam haver de descobrir nosaltres, ja que l’atent personal de la sala manté l’equilibri entre explicar els plats i donar un cert caràcter de misteri i suspens en cada presentació. Per això, certes creacions te les expliquen després: perquè ho tastis a cegues i descobreixis que res és el que sembla!

En un àpat com el del Miramar, no només hi juga el sentit del gust. Aquests dos plats que us he explicat avui no són, ni de bon tros, els que més em van agradar, però sí alguns dels que més em van sorprendre. L’amanida Cèsar, el capuccino vietnamita, el tomàquet amb caviar d’oli, les espardenyes, l’original fish and chips , l’arròs de ceps o la versió de la coca de llardons tenien un gust memorable, i ens van fer gaudir de valent. Però en contrapartida, la incògnita i el misteri d’aquests dos plats, entre d’altres, també ens van fer viure una emoció indescriptible!

Us agraden aquest tipus de sensacions a taula? Què faríeu si us plantessin dos plats com aquests al davant i no us expliquessin què són? Us atreviríeu?

pastis de merenga

P.D. Tanco amb una imatge d’una de les postres, el deliciós pastís de merenga i llimona  amb gelat de violeta (impressionant!), per desitjar-vos un molt dolç cap de setmana!

One thought on “Els cervells i crisàlides poden ser deliciosos

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s