Mengen bé els alemanys?

Ara que Alemanya està de moda, i no només perquè és el motor d’Europa, sinó perquè serà el proper destí de l’entrenador Pep Guardiola (sibarita reconegut), no teniu curiositat per saber com mengen en aquest país? Què respondríeu vosaltres si us fessin aquesta pregunta? La veritat és que abans de viatjar a Berlín tenia certs prejudicis no cap el menjar alemany, sinó cap a la dieta dels alemanys. Ja era coneixedora que en aquell país no només abunden el currywürst i el dönner kebab, sinó que també, i fruit d’una creixent preocupació per la salut i el medi ambient, hi abunden els vegetals, les fruites i les carns procedents del cultiu i la cria orgànica i ecològica. Però el que no m’hagués imaginat mai és poder fer un sopar amb segell biològic la nit de cap d’any, a un preu que iguala la mitjana del que ens costa un sopar estàndard a Catalunya un dia qualsevol, i a més,  sense estar subjectes a un menú tancat.

meisterstuck3

meisterstuck2

Das Meisterstück, que és on vam anar a sopar abans de rebre el 2013, és només un exemple de l’efervescència de noves idees culinàries que viu la capital Alemanya. Un concepte senzill i sense pretensions, que aconsegueix marcar a diferència: un restaurant especialitzat en bratwurst, sopes, amanides, sandvitxos i cerveses, i que només serveix productes artesanals, ecològics, d’alta qualitat i amb un sabor que marca la diferència.

Sopa de pastanaga amb un toc de gingebre, amanida amb verdures variades a la graella i com veureu més avall, salsitxes de tofu al pesto amb verdures a la planxa, són alguns dels plats que vam demanar. I és que a banda de respectar el producte, apostant pels ingredients de qualitat, la immensa majoria de restaurants alemanys ofereixen opcions pels vegetarians, que van molt més enllà de l’amanida i els formatges. No costa trobar tofu, seitan i tempeh!

meisterstuck4

amanida

meistestuck4

Els alemanys també mostren la seva tolerància envers el vegetarianisme a les cartes dels restaurants, on indiquen amb una senyal els plats que no contenen ingredients d’origen animal. Ja sé que a Catalunya també n’hi ha, però a Berlín aquest és un costum molt més estès.

És paradoxal que  un país, una ciutat que tenen com a atractius turístics la salsitxa i la cervesa, no s’hagi estancat i ressignat, i vulgui anar molt més enllà. Evidentment, hi ha múltiples locals, parades i llocs ambulants on es pot viure una experiència fast food, però en contrapartida, gaudir d’un àpat complet, saludable i tranquil és possible i assequible. I compte, que en moltes ocasions hi ha fast food i take away que pot ser molt, però que molt saludable, com aquest que us explicàvem aquí.

L’experiència en aquest restaurant només és un exemple, entre molts d’altres: bars i restaurants amb una mini barra de fruites on el comensal pot escollir la que vol prendre com si estigués al mercat, sucs de fruites i verdures naturals per endur, una alta concentració de sushi to go i restaurants vietnamites, etc.

Sigui som sigui, ho reconec. Aquest viatge ha modificat la imatge que tenia dels alemanys a la taula! No només gaudeixen menjant, sinó que també combinen els capricis amb l’alimentació saludable. I a més, saben reinventar-se… una habilitat que té un valor incalculable en els nostres dies.

Heu estat a Alemanya? Hi heu tingut una bona experiència gastronòmica?

2 thoughts on “Mengen bé els alemanys?

 1. Bones… Jo només he estat a Berlin i en tinc bon record gastronòmic. Vaig anar sense masses expectatives i em van sorprendre amb els seus plats típics.

  D’acord que la meva salut es deterioraria si passés un mes allà amb el ritme que portavem aquells dies, però vam tornar contents.

  I just dijous passat, el meu fill tornava de Berlin del Bread & Butter i em comentava el mateix… que havia menjat molt bé i ell és sibarita, doncs en més d’un dels llocs que publico, ell ha estat amb mi.

  Salut!

  1. Hola Ricard!
   Sí, la nostra experiència també va ser a Berlîn, no sé com es menja a la resta del país. Però sigui com sigui ens van sorprendre, els plats, els ingredients i la seva qualitat. Va ser una grata experiència i me n’alegro que també ho fos per a vosaltres.
   Salut!

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s