L’aperitivo italiano o Happy Hour

Són les set de la tarda del mes d’agost, i la majoria de bars cèntrics de Varese, a la Llombardia, s’omplen amb gent que acaba de sortir de la feina, i alguns turistes que no volen perdre’s el festival per als sentits que tot just comença, la Happy Hour, o si som estrictes amb l’idioma, l’aperitivo. Els qui heu viatjat a Itàlia, i heu sortit una mica dels circuits turístics massificats, us haureu sorprès per aquest singular àpat de mitja tarda, que sobretot al nord del país és tota una institució. I és que demanar una beguda d’aperitiu (Martini, Spritz Aperol, Campari), un refresc convencional, una copa de vi o fins i tot una aigua dóna dret a un suntuós bufet lliure que val la pena explorar. Malgrat que en la majoria dels llocs a partir d’aquesta hora es paga la beguda a un preu més elevat (en comptes de dos o tres euros, pot costar-ne el doble o el triple, depenent de l’establiment), val la pena fer-lo, i després aprofitar per fer un sopar més lleuger.

Les patates, els cacauets i les olives són el clàssic dels clàssics d’aquest aperitiu, i els cambrers solen portar-los immediatament a la taula, però l’oferta és molt més àmplia, i quan un s’aixeca amb intenció d’omplir el plat molts cops té seriosos dubtes sobre què agafar.

Plats de pasta al pesto, al pomodoro, focaccia acabada de fer, pizza amb espècies… un festival de sabors que serveix per fer-te entrar més set, i de pas, seguir menjant.

Aperitivo

Aperitivo2

Embotits, formatges i fruites, amanides, amb polipo o frutti di mare, bruschette amanides amb tomàquet o altres vegetals, truites de diferents tipus i un llarg eccètera poden completar aquest bufet.

Aperitiu

Quan viatgen a Itàlia, molts turistes desconeixen aquest singular moment del dia, i és normal, tenint en compte que a ciutats com a Roma, Florència o Venècia tot es paga a preu d’or i de ben segur és difícil trobar un aperitiu d’aquest tipus. Però per exemple si visiteu Torí o Milà, a banda de moltes altres ciutats del nord, trobareu autèntics temples de culte a la happy hour. També hem d’afegir que aquesta tendència ja s’està estenent al centre i al sud del país.

A la majoria dels bars on hem fet happy hour sempre ens hem trobat amb una clientela molt pacient i educada a l’hora d’omplir el plat, fet que s’agraeix! No em vull ni imaginar una batalla campal per una oliva o un tros de pizza, tot i que de ben segur n’hi ha hagut més d’una.

Creieu que la happy hour és una tendència exportable? Què passaria aquí si els bars a les 6-7 de la tarda us cobressin el doble o el triple per la vostra beguda habitual, a canvi d’un bufet com el que us hem explicat? Estaríeu disposats a pagar-ho?

En el proper post us parlaré de la meva beguda preferida per gaudir de la happy hour italiana, i que no he esmentat abans, el Crodino. Una delícia sense alcohol que de moment no trobem als nostres supermercats, i que encarrego en quantitats industrials quan sé que algú viatja amb cotxe a Itàlia.

4 thoughts on “L’aperitivo italiano o Happy Hour

  1. Mmmm… jo sí que pagaria, si tens en compte que és com un soparet en hora britànica i després ja no has de menjar res més… I amb això del Crodino m’has deixat intrigada 😉

  2. El Crodino és un company perfecte per aquests aperitius….!!! Jo també ho pagaria, però també ens caldria que la gent fos civilitzada, i de vegades, hi ha qui veu un bufet i perd l’oremus…!

  3. Felicitats pel bloc! M’has fet venir moltes ganes de fer un viatge que tinc pendent a Torino. A mi em va fer descobrir “l’aperitivo” una amiga que vivia a Roma en una visita que li vam fer. Esperarem amb candeletes el post del Crodino i, encara amb més candeletes, el moment de tastar-ho. Una abraçada!

  4. Moltes gràcies GPermanyer! D’aquí a una estona, parlarem del Crodino!!! Espero que puguis fer aquesta escapada aviat!!! (p er molts motius, però segur que el teu paladar ho agraïrà…)! 😉

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s